RECEPTY

Milí zákazníci, rádi bychom Vám k naši aktuální nabídce přidali  i inspiraci k chutné úpravě masa nebo "dobrému receptu" k vaření.

SILPANCHO

- recept od naší zákaznice paní Evy :

asi 600 g zadního hovězího (na 3 – 4 porce)
3 – 4 vejce
2 cibule (nejlépe bílé)
2 – 3 velká rajčata
2 feferonky
Strouhanka
Olej obyčejný a olivový
Sůl, pepř

Tenké pláty masa osolíme, opepříme a obalíme ve strouhance. Pak rozklepeme na hodně tenko – tak, aby porce byla téměř přes celý talíř, a aby strouhanka byla zaklepaná do masa (naklepávám v mikrotenovém sáčku). Maso srolujeme a necháme stranou odpočinout.
Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na hodně, hodně tenké plátky, stejně tak rajčata, feferonky nakrájíme na malilinkaté nudličky. Zamícháme s olivovým olejem a solí a necháme přikryté v lednici.
Brambory nakrájíme (lepší jsou malé brambůrky, nové mohou být i se slupkou) na čtvrtky, nebo velké brambory na silnější kolečka a upečeme v troubě do růžova (pokud solíme, tak až při servírování a jen málo). Když jsou brambory hotové, připravíme si volská oka a odložíme je do trouby k bramborám. Pak na oleji opečeme zprudka z obou stran maso – krátce, je brzo hotové – asi jako světlejší topinky.
Na talíř dáme brambory, na ně maso, na něj vejce a zasypeme zeleninou. Původní jihoamerický recept dává na brambory ještě vařenou rýži, aby porce byla dostatečná pro hladové honáky, ale nám stačí jen brambory.
Dobrou chuť.


 

SLEPIČÍ VÝVAR

-ochutnejte magickou sílu silného slepičího vývaru, jenž "léčí" po nemoci i flámu.

Suroviny :

  • 1 slepice, mrkev, petrržel, celer, cibule, koření ( 4 kuličky nového koření, 5 x celý pepř, sůl, špetka muškátového oříšku, sůl ), drobně nasekaná čerstvá petrželka nebo pažitka,
  • domácí nudle nebo celestýnské nudle

Postup:

  • slepici omyjeme a načtvrtíme, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Na malém plameni vývar táhneme k bodu varu. Začne-li se na povrchu srážet bílkovina, odstraníme ji sítkem (vývar tak zůstane čistý), přidáme koření, na větší kusy nakrájenou očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli (necháte-li na cibuli i poslední čistou slupku, polévka bude mít krásně zlatavou barvu).
  • Vývar dále necháme probublávat v zakrytém hrnci a vaříme do změknutí slepice (cca 2 hod.), následně vývar zcedíme, maso ze slepice obereme, nakrájíme na menší kousky a vrátíme zpět do vývaru společně s nakrájenou mrkví.
  • Následně do hotového vývaru přidáme nasekanou petržel nebo pažitku.
  • Podáváme s předem připravenými domácími nudlemi nebo celestýnskými nudlemi.

V době, kdy se vaří vývar si připravte nudle do polévky.

CELESTÝNSKÉ NUDLE:

Suroviny:

  • 1 vejce, 1 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, sůl

Postup: 

  • suroviny umícháme v jemné těstíčko, malou pánvičku slabě potřeme olejem, rozehřejeme a následně na ní vlijeme připravené těsto lžící nebo malou naběračkou. Vzniklou placičku opečeme z obou stran do zlatova a po vytažení ihned nakrájíme na tenké proužky. Postupně stejným způsobem tvoříme další 3 placičky na celestýnské nudle.

 

PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ!

 

DIP S PEČENÝM ČESNEKEM, BAZALKOU A PARMEZÁNEM

3 palice česneku

250g zakysané smetany,

4 lžíce olivového oleje,

2 lžíce parmezánu (1 se strouhaným sýrem, 1 na hoblinky),

čerstvou bazalku

sůl, pepř

Postup:

Troubu předehřát na 180°C, vršky česneku odříznout, zakapat 2 lžícemi olivového oleje a osolit. Takto připravený česnek zabalit do alobalu a dát cca na 1 hod. péct. Upečený česnek nechat vychladnout, následně stroužky vymačkat ze slupek do mísy, přidat zakysanou smetanu, 2 lžíce olivového oleje, nasekanou bazalku, strouhaný parmezán a vše promíchat, dochutit solí a pepřem.

Dle chuti možné přidat piniové oříšky restované nebo nasekané a ozdobit hoblinkami zbylého parmezánu.

 

KUŘECÍ KEBAB

500g kuřecích prsou,

200g  smetany ke šlehání

1-2  stroužeky česneku,

petržel

máslo

sůl, pepř

 

Kuřecí prsa nakrájíme na větší kostky, vložíme do mixéru a nahrubo umixujeme. K masu přidáme smetanu, česnek, sůl a pepř a mixujeme dále do jemné směsi. Následně přidáme nasekané bylinky a navlhčenýma rukama tvarujeme na špejli masové válečky.

Kuřecí kebaby opečeme na másle na rozpálené pánvi nebo upečeme v předem vyhřáté troubě( 200°C na cca 10-15 min dle velikosti).

 

 

PIKANTNÍ KRŮTÍ KEBABY

 

1kg krůtí maso mleté

2 stroužky česneku, jemně sekaný

2 šalotky jemně nasekané,

½ čerstvé červené papriky, jemně sekaná

½ červené chilli papričky

čerstvé bylinky (sekaná petrželka, sekaný citrónový tymián)

citrónová kůra

1 vejce

sůl, pepř

olej

 

V míse smícháme veškeré přísady, ochutíme solí a pepřem a na grilovací jehlu postupně z masové směsi tvoříme dlouhý váleček.

Následně rozpálenou grilovací mřížku potřeme olejem a grilujeme na ní kebaby ze všech stran. Před otočením nechejte kebaby zatáhnout, aby  se směs neodlepovala od jehly.

Dle velikosti grilujeme cca 8-10 min.